Alla hjärtans dag !



Åh, gud så trött jag blir på allt jävla tjat om alla hjärtans dag , det är ju för fan inte ens äkta "högtid" eller vad man ska kalla det utan är ju bara något folk hittat på. Jag kan också hitta på en egen dag, det kan alla så jag förstår inte grejen.




Alla hjärtans dag är en temadag som firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.


Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan, redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter - något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.


Valentin var ingen större romantiker.Ingen kärlekens man. Så hur gick det till? Alla romantiker kan hoppa till slutet. Det cyniska svaret är – naturligtvis – att historien skrivits om i efterhand.

Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden, när människor noterade att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Påpassligt nog alltid i närheten av datumet då man hedrade martyren Sankt Valentin, som den 14 februari år 269 hade halshuggits på order av kejsar Claudius II efter att han vägrat avsäga sig sin tro.


Valentin valde döden. Fåglarna valde sin partner. Och sakta men säkert skrevs historien om. Nu hade Valentin inte bara gett sitt liv åt Gud. Hans begångna synd hade också varit att han vigde kristna par. Barnen njöt av berättelsen och började därför fundera på vem som skulle bli deras partner, vem som de skulle hålla ihop med, så som fåglarna gjorde.


Traditionen växte. Romantiken runt dagen likaså.

 

 







Kommentarer
Postat av: Beatrice

nej inte mkt :) vad händer i helgen då ?:)

2011-02-14 @ 15:42:30
URL: http://beahedvind.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback







plusikassan.se